В света ни, изпълнен със стотици начини да се забавляваме, разсейваме и да отлагаме работата, концентрацията се е превърнала в едно от най-големите ни предизвикателства всеки ден. Възможно е да сме забелязали как това да сме фокусирани върху само една задача за продължително време е вече почти невъзможно. С лесната свързаност, множеството социални мрежи и достъпа ни до лесни удоволствия, видеа, сериали и филми на една ръка разстояние, изкушенията са повече от всякога.
Особено за по-младите поколения, тази способност на мозъка не е имала шанс да бъде добре развита и е заменена от “мултитаскинга”, където разпределяме по малко от вниманието си за много неща. Това също е полезно качество на моменти, но когато се изисква цялата ни концентрация за нещо, как можем да помогнем на мозъка си да бъде по-фокусиран?
Като изключим това да оставим телефона в другата стая или да работим извън вкъщи когато е възможно, има и лесно решение, което всеки от нас може да предприеме за да подобри качеството на своята концентрация. Това е именно храненето. Нутриентите, които приемаме чрез храната директно афектират мозъка ни, мисловната дейност и дори емоциите ни. Използвайки тази информация, ние можем да набележем, от кои храни да включим повече в диетата си за да подобрим концентрацията и продуктивността си.
Как влияе храната върху мозъка ни?
Физическото ни здраве е много по-свързано с менталното, отколкото ни се иска да мислим. Функцията на мозъкът ни е директно обвързана с качеството на храната, която приемаме. За правилно и здравословно устройство на всяка система в организма ни е необходимо подхранването им с правилния баланс от нутриенти. Сред причините за ниска концентрация са преяждането, недояждането и липсата на витамини и минерали в организма ни. С помощта на правилно хранене, ние ще имаме повече енергия за трудните задачи, както и по-добро настроение за да нямаме нужда от толкова чести почивки и допълнителни причини за разсейване.
Топ 5 храни за по-добра концентрация
Мазни риби
Мазните риби са една от най-добрите храни за концентрация спрямо проучвания. Това се дължи на съдържанието им на омега-3 мастни киселини, които подобряват паметта и концентрацията ни. Те не се съдържат в много храни, а риби като сьомгата, треската и рибата тон са изключително богати на тези полезни омега-3 мастни киселини. Препоръчва се да се яде от тях 1-2 пъти седмично за най-добър ефект. Ако ги ядете по-често, избягвайте риби, които може да съдържат повече живак. Хранителните добавки рибено масло също са препоръчителни ако не сте фенове на вкуса на рибата, но искате да се възползвате от страхотния ѝ ефект върху функцията на мозъка.
Черен шоколад
Един от най-сладките и приятни начини да помогнем на концентрацията си е шоколадът – но конкретно черния. Това се дължи предимно на съдържанието му на кофеин и захар за повишаване на енергията и събуждане на мозъчната активност. Други видове шоколад имат по-слаб ефект и са по-богати на вредни съставки, които да затормозят тялото ни и да влошат способността му да се концентрира. Черният шоколад е подходящ за прихапване и като награда, с която да се стимулираме да продължаваме да работим. Единствено внимавайте да не прекалявате с него, тъй като това е едно голямо изкушение, което бързо може да прояви обратния на търсения ефект.
Ядки
Ядките са още една храна, която лесно може да бъде около нас докато работим и да представлява достатъчно малка доза разсейване, че да излъжем мозъка си с разнообразие, докато оставаме концентрирани върху задачите си. Те са още една храна, която съдържа омега-3 мастни киселини, както и полезни минерали свързани с добрата функция на мозъка. Орехите отдавна се казва, че са добри за мозъка, но това е също толкова вярно и за бадемите, лешниците и шам фъстъка. Всяка една от тези ядки е страхотен помощник в мисията ни за концентрация.
Авокадо
Авокадото е продукт, който лесно можем да включим в много храни благодарение на сравнително неутралния му вкус. А ползите от него за мозъка ни изобщо не са за пренебрегване. Комбинация от полезни мазнини и витамин K го правят перфектен както за концентрацията, така и за цялостното ни здраве.
Горски плодове
Горските плодове са силни антиоксиданти, които подобряват функцията на мозъка ни и ни помагат да бъдем фокусирани. Те са изпълнени с важни витамини и минерали за силна система и съдържат минимални количества калории. Смутита и плодови салати от тях са много добра храна за сутрешна или следобедна закуска.
Кога е най-добре да приемаме тези храни?
По-калоричните храни като рибите и авокадото е подходящо да не се консумират точно преди работа, тъй като това може да ни омързеливи и да има противоположен ефект. От друга страна, ядките, плодовете и малко шоколад могат да дадат тласък на мозъка ни преди или дори по време на работа. Единствено внимавайте да не прекалявате с нито една от тези храни.